تیره کدوئیان یکی از مهمترین خانوادههای گیاهی با بیشترین تعداد گونه است که مورد استفاده قرار میگیرد. خیار یکی از قدیمی ترین سبزی های جهان متعلق به خانواده Cucurbitaceae است که منشاء آن به هند یا جنوب آسیا نسبت داده شده است. خیار بعد از گوجه فرنگی، کلم و پیاز یکی از سبزی های مهم دنیا است. از لحاظ کالری و مواد غذایی، خیار در سطح بالایی قرار ندارد ولی یکی از منابع تامین ویتامین و مواد معدنی در رژیم غذایی است.
خیار گیاهی یکساله، علفی، دارای ساقه خزنده و پوشیده از خارهای نازک و خشن است. برگها ساده، بزرگ، دارای زاویه و دندانهدار بوده و در هر گره یک برگ وجود دارد. برگهای خیار مهمترین اندام برای نشان دادن عوارض تغذیه ای هستن و هر گونه تغییر رنگ، رشد ناکافی، نازک یا خشبی شدن برگ نشانهای از مشکلات سوءتغذیه ای است.
· راندمان محصول بالا
· سازگار با شرایط کشت در گلخانه
· عدم نیاز به عوامل تلقیح کننده مثل زنبور
· با انجام هرس و جوان کردن بوته، عمر گیاه را میتوان چندین بار تجدید و دوباره بهره برداری کرد.
قبل از کاشت
بعد از انتقال نشا
زمان گلدهی
نقش مهمی در اصلاح ساختار فیزیکی و بیوشیمیایی خاک دارند و قبل از کاشت، در بستر گلخانه استفاده شده و قسمتی از عناصر غذایی مورد نیاز محصول را فراهم میکنند. منبع کود آلی در مناطق مختلف، با توجه به فصل رشد متفاوت است. استفاده از کودهای حیوانی به علت مشکلاتی همچون موارد زیر نیاز به دقت ویژه دارد.
اصلی ترین روش در تامین عناصر غذایی در کشت گلخانه ای است. در این روش عناصر غذایی از طریق آب آبیاری در اختیار گیاه قرار گرفته و موجب فراهم شدن عناصر در منطقه فعالیت ریشه میگردند. منابع کودی مورد استفاده باید در آب کاملا محلول باشند.
زمانی جذب عناصر غذایی از خاک کافی نباشد، تغذیه برگی یکی از روشهای مهم در تامین کمبود عناصر غذایی است و در صورت مشاهده علائم کمبود عناصر در طول دوره رشد میتوان از محلول پاشی استفاده کرد. محلول پاشی باید صبح زود یا عصر انجام شود. برای اطمینان از برطرف شدن کمبود، میتوان در دوره زمانی 10 روز تا دو هفته، محلول پاشی را تکرار کرد.
فسفر موجب افزایش سطح ریشه و گلدهی زود هنگام میشود. مصرف بیش از اندازه کودهای فسفاته میتواند موجب افزایش گلدهی و در نهایت ریزش میوه ها شود. کود های فسفاته باید کاملا محلول بوده و همراه با کود آبیاری استفاده شوند مثل مونوآمونیوم فسفات و مونوپتاسیم فسفات
پتاسیم موجب رشد رویشی، افزایش سطح برگ و درشت شدن میوه میشود. افزایش بیش از اندازه پتاسیم در خاک، موجب کمبود کلسیم و پتاسیم میشود. به خصوص در کشت هیدروپونیک این نسبت بسیار مهم است. کودهای پتاسیمی که در کودآبیاری مصرف عمده دارند شامل کلریدپتاسیم، سولفات پتاسیم، مونوپتاسیم فسفات و نیترات پتاسیم هستند.
خیارگلخانهای نیاز بالایی به کودهای کلسیم و منیزم دارد. نیترات کلسیم محلول در آب بوده و در گلخانه مورد استفاده قرار میگیرد. تامین منیزیم، از طریق سولفات منیزیم و گاهی نیترات منیزیم است.
توسعه ارقام نوین برای افزایش عملکرد و کیفیت خیار، میتواند نقش مهمی در افزایش بهره وری آن داشته باشد. طی تحقیق انجام شده در مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان مقایسهای بین ارقام هیبرید داخلی (ثنا، سبا، صنم، سما، سما 2 و سامان) و ارقام خارجی (اسپادانا، یلدا، خسیب، شهاب و گوهر) صورت گرفت.
نتایج نشان داد که:
ارقام خیار هیبرید تولیدشده در داخل کشور دارای عملکرد مطلوب بوده و به خوبی قادر به رقابت با ارقام تجاری خارجی هستند. به طوریکه مقایسه عملکرد ژنوتیپ ها نشان داد رقم سما با تولید 206/14 تن درهکتار دارای بیشترین عملکرد بود وبالاتر از رقم شهاب (202/9 )که بالاترین عملکرد را در بین ارقام خارجی داشت، قرار گرفت.
همه حقوق مادی و معنوی وب سایت برای شرکت کیانمهر محفوظ میباشد.طراحی و توسعه توسط کیا دیتا